Isänpäivän aikoihin poikkesin Papurikossa. Palautin bolerosta yli jääneet langat ja palautettavan summan otin sukkalankana. Joulun alla sunnuntaina illan suussa aloitin neulomisen ja eilen illalla sain sukat valmiiksi.
25856.jpg
Aika monen neulojan lahjapaketista on blogien kertoman mukaan löytynyt Sukkasillaan -kirja. Kirjan saama palaute on ollut varsin kriittistä. Itse en osaa kommentoida, koska olen tuota kirjaa vain pikaisesti kirjakaupassa selannut ja sen perusteella todennut, että ko. teoksella ei ole minulle käyttöä. Jos joku on kiinnostunut siitä, miten neuloin nämä sukat varpaista alkaen, niin tässä tämä tarina:
Lankana on Regia 4fädig Tweed (2 kerää) ja puikkoina 2½ mm bambut. Aloitin sukan Ullan ohjeen mukaan paitsi että loin 8 silmukkaa. Lisäsin silmukoita joka kerroksella, kunnes jokaisella puikolla oli 9 silmukkaa. Lisäyksiä tein joka 2. krs kunnes jokaisella puikolla oli 16 s. Sukan kärkiosassa en tehnyt lisäyksiä, vaan neuloin oikeaa, kunnes kärjestä lähtien työn pituus oli 19 cm (koko 39), sitten aloitin tiimalasikantapään. Kantapään jälkeen neuloin 15 kerrosta 16 s/puikko. Tässä vaiheessa aloin katsella jalkaani sillä silmällä, että sukan vartta täytyy vähitellen leventää, jos aion saada sukan mahtumaan pohkeideni ympärille. Lisäsin 1. puikon alussa yhden silmukan neulomalla ensin silmukan etureunan ja sitten takareunan, 4. puikon lopussa lisäsin myös yhden silmukan neulomalla edellisen kerroksen lankalenkin kiertäen oikein. Tämän toistin viiden välikerroksen jälkeen. Toisen lisäyksen jälkeen neuloin 20 krs. Tämän jälkeen lisäsin vielä 10 kertaa 2 silmukkaa joka 6. krs eli kaikkien lisäysten jälkeen 1.:llä ja 4:llä puikolla oli 28 silmukkaa. Neuloin näillä silmukoilla 10 krs. Päätin tehdä sukkiin ns. picot-reunuksen eli neuloin yhden kerroksen niin, että *2 oikein yhteen , langankierto puikolle* ja *-* kerroksen loppuun. Lopuksi vielä n. 10 kerrosta sileää neuletta ja silmukoiden päättely löyhästi. Viimeisteltäessä sukan suu käännetään niin, että reunaan tulee nuo kuvan mukaiset väkäset. Jätin sukkaa päätellessä sen verran pitkän hännän lankaa, että sain käänteen ommeltua kiinni samalla langalla. Lopuksi höyrytin sukat kevyesti kostean liinan läpi.
Varresta olisi voinut tehdä vielä vähän pidemmän, sillä lankaa jäi pari grammaa molemmasta kerästä. Osviittaa silmukkamääristä ja muista sukkien mitoista Regian langoista löytyy taulukosta, jonka bongasin heidän kotisivuiltaan. Tämä oli hyvä kokeilu sukanneulomisen saralla. Ainakin tällaisesta ohuesta langasta sukka oli erittäin mielekästä tehdä näin. Käytän tätä menetelmää jatkossakin. Ohut lanka koettelee kyllä kärsivällisyyttä; sillä kyllä viikossa pitäisi saada sukat neulottua. Toivottavasti kuvasta saa selvää, että tuossa langassa on erivärisiä pikku palleroita ikään kuin tweedkankaassa. Valitettavasti nuo pallerot eivät ole kovin kiinteää sorttia. Neulottaessa aika iso osa palleroista putoisi meidän sohvalle, mutta osa jäi onneksi elävöittämään sukkia. Valmis pinta näyttää pikkasen meleeratulta. Isot kiitokset vielä Kristelille ja Minnalle seikkaperäisistä Ullaan tekemistänne ohjeista.