Lanka on neuleen raaka-aine. Kaunis ja mieluinen lanka on perimmäinen edellytys neuletyön onnistumiselle. Työn katson onnistuneeksi siinä vaiheessa, kun tehtyä luomusta tulee käytettyä jatkuvasti hyvällä mielellä. Itse neulontaprosessin mielekkyyden kannalta on erityisen tärkeää myös se, että työkalut, joiden avulla neuletta työstetään ovat tarkoituksenmukaiset ja käytössä miellyttävät. Esittelen tässä oman työkalupakkini:

16696.jpg

Pakistani löytyvät työkalut eivät varmaan ole mitenkään ihmeelliset. Pitkiä puikkoja löytyy likimain kaikenkokoisina asteikolla 3-10 mm (ysejä ei taida olla). Ohuimmat ja paksuimmat ovat puuta, muut metallisia. Sukkapuikkoja on huomattavasti kapeampi valikoima, kokoja n. 3-6 mm. Pyöröpuikkoja on eripaksuisia ja -mittaisia: 40 cm/3,5 & 4 mm; 60 cm/6 ja 10 mm ja 80 cm/3, 4, 4,5, 8, 9 & 10 mm. Sitten on vielä apupuikkopari palmikkoja varten. Suurin osa puikoista on Inox-merkkisiä, sukkapuikkoja ja pyöröpuikkoja on myös Addeja ja Novitoja. Novitan pyöröpuikkoja en suosittele, vaikka edullisia ovatkin. Laadussa ei ole hurraamista. Novitan asiakaspalvelu lähetti tosin hövelisti uudet puikot rikkoutuneiden tilalle. Itse pidän eniten ihan metallisista peruspuikoista. Käsialani on tiukka, joten puikon pinnan täytyy olla sopivan luistava. Toisaalta olen myös aika raskaskätinen, joten ohuet ruusupuupuikot saattaisivat olla liian hentoiset työkalut pikku kätösilleni. Kympin puupuikot ovat ihan kuin haloilla kutoisi. Pelkään koko ajan saavani tikkuja sormiini (!). Pyöröpuikossa Addit ovat mielestäni ehdottomat. Jatkossa en hanki muunlaisia. Niiden salaisuus on siinä kohdassa, jossa siima liittyy puikkoon. Se on tehty sillä tavoin, että lanka liikkuu jouhevasti eikä silmukoita tarvitse erikseen huokutella, kuten esim. Novitan puikoilla neulottaessa. Harmittaa, että nuukuuttani menin ostamaan ne Novitat. Tosin noin paksuille puikoille ei välttämättä ole paljon käyttöä. Toivotaan, että ne kestäisivät sen mitä niille on käyttöä.

Arvokkaita työkalujani yritän säilyttää niiden arvolle sopivasti. Pitkien puikkojen koti on vanhassa samppanjapullolaatikossa. Muita puikkoja säilytän omissa pakkauksissaan (jos ne ovat tallessa) käsityökorissa neulatyynyn, saksien ja virkkuukoukkujen kanssa.

Vaaleanpunainen mohairneuletakki, jota neulon neljäpuolikkaan puikoilla, on nyt siinä vaiheessa, että taka- ja etukappaleet ovat valmiina. Ensimmäisen hihan saan valmiiksi tänään. Ensi viikolla ei pitäisi olla mitään ihmeellistä iltaisin, joten saanen sen neulottua ensi viikon aikana. Isälle olen jo päättänyt ostaa kirjan isänpäivälahjaksi, joten mitään paniikkia ei ole.